Saturday, 3 August 2019

Why Encore Melaka should be in your Instagram and Facebook?

Syawal baru baru ni, kitaorang geng2 cousin pergi Boba Hunting dekat Kota Laksmana, Melaka. One of our cousin pernah stay and study dekat Melaka, so Melaka ni dia yang punya.. hahahaha.. So the rest of us just follow je.. Boba pun Boba lah.. Hidup kena trendy macam remaja remaja lain.. ahgitewwww.. 

Ahli ahli cousins yang berdaftar tahun ni :P


I ingat lagi masa otw nak gi lepak minum boba, cousin I tunjuk.. "Eh, korang pernah masuk tak kat situ, Encore Melaka?" Kitaorang dah macam blur2.. Amende Encore Melaka ni? Patutkah kami direct translate maksud "Encore Melaka" ni? Sila jangan noob sangat macam I ni eh.. eh kami ni.. Huhuhuuu.. She told us, its okay, next time we go there for taking photo. 

This is Encore Melaka 


Long story short, I dapat ticket show di Encore Melaka last week. Pastu recall balik.. Ahaa... since last time she said "Its okay, next time we go there for taking photo", I dah macam excited. Sure tempat tu cantik gilaaaa boleh buat modal untuk IG and FB feed nanti kihkihkih.. At the same time, I excited nak tengok show dekat dalam Encore Melaka ni. 

Yay ,  tiket dalam tangan harus tangkap gambar buat kenangan


Panas gilaa masa I sampai Melaka haritu. Dia punya panas tu tak boleh bawak bincang sampai I terpaksa Boba Hunting tanpa sengaja. Huihhh.. cuaca panas dan bahang kat Melaka lain dengan KL sebab dekat dengan laut. Itu je pilihan yang terdekat dengan Encore Melaka, nak berCoconut Shake, macam jauh je.. (alasan je kan.. hohoho) Sempat hunting dua Boba ni je, Boba lain nanti lah, perut Kakak I dah buncit dengan biji boba ni ha.. 

Ramai vote The Alley sebab tak manis sangat, It was just nice kata Kakak saya.. 

Siapa suka No 1. , dia mesti suka Xing Fu Tang

Excited 

Pay your ticket here, Cash and Credit Card accepted


Showtime and the Sear Arrangement

Of course I tersangat excited nak tengok show ni. Selain daripada tipikal weekend tengok wayang kat shopping mall atau Netflix kat rumah, I suka juga tengok teater dan arts performance. Macam dekat Encore Melaka ni, you guys akan rasa kagum bila I bagitau yang show performance ni : -
  • FEEL 360◦ Rotating Audience Platform
  • LIVE 200 Local Performance
  • WATCH 240 Meter Long Stage
The storyline is about "UNFOLD STORIES BEHIND MELAKA INHERITANCE". Overall there will be 7scenes and the show duration will take for almost 1hr 15minutes. Scene yang paling I suka Nyoya & Wedding and Pregnant Women. The performance was sooo energetic and trust that you'll be impressed just like me. Dengan tempat duduk kita berpusing sambil tengok performance, that's really WOW! Oh ya, worried about the language barrier show? Worries no more, the show will be representing in 3languages, Bahasa Melayu, English and also Mandarin! The showtime will be conducted every day and divided into two schedules; afternoon & evening. 


Follow and Respect the rules set by Encore Melaka , okay? 

Red Lantern performance

200 locals performance on the stage

Baba & Nyoya shows

That's not a video, that's a real people . Awesome stage

Colourful

Theatre water show

Facilities

Facilities asas ada juga disediakan macam toilet, surau dan juga FREE parking. Parking lot kat sini sangat banyak. Cuma kat sini not user friendly for handicap. The access only elevator and some other places need to use stairs. They only have two vending machine and one small kiosk selling Oden when you are feeling hungry. You need to go outside the premise location with 1km away , for you to get McDonalds or Starbucks to fulfill your tummy. My advise, grab something before you head to the show. 

Toilet sini sangat bersih. Surau perempuan sebelah toilet.


Car Park area


Building Architecture & Surroundings

The building architecture was so unique and will become the everlasting icon for Melaka's skyline. Best time for taking photo pada jam 4petang keatas. Sebab time ni lighting memang on point pastu, in between dengan sunset, your photo will look great and superb. I feeling2 tangkap gambar macam dekat Musee Du Lourve , Paris. Tips OOTD kat sini, sila la pakai baju warna2 yang vibrant. Warna pastel tak cantik sebab background dah warna putih. Waktu malam pun cantik juga dengan lampu2 LED.. Kalau nak datang sini sekadar nak bergambar pun boleh! Ramai je I tgk orang datang sini bergambar termasuklah pengantin datang buat photoshoot dengan gaun kembang2 dia.. hehehe



Me and the sunset

Rasa macam dekat Musee Du Lourve



Belakang Encore Melaka ni ada laut, so after or before the show performance, you guys boleh la enjoy the sunset view. As I'm sunset lover, view dia mmg sangat cantik dan romantic. Weekend memang ramai orang, so kena pandai cari angle untuk bergambar, otherwise datang la time weekdays. 

Kat belakang ni pulak rasa mcm kat LA 

Ticket Price

So guys, next time kalau pergi Melaka and tak tau nak pergi mana, datang sini okay untuk indoor activity. Selalu asyik pergi tempat sama je kan kat Melaka, so boleh try datang sini. Apa je yang takde kat Melaka ni.. :) Eh you guys datang sini je lah tengok sendiri okay. Tak sama feel dia bila cerita dengan tengok mata kepala sendiri.. 

Untuk MYKAD holder, there will be 50% discount until 31st Dec 2019. Hurry up grab the opportunity to watch this before the promo ends. Why pay more when you can get less? 

Malaysian!! You are sooo lucky to have 50% discount to see this show!


Access to their details for further info

Official website Encore Melaka

Musim Sejuk dan Musim Panas

I takde experience lagi travel masa musim sejuk.. Paling habis pun, time autumn masa dekat Japan. Itu pun masa nak early winter.. Time tu pu...

Popular Post