Saturday, 12 November 2016

Move On


I just home this week, back from my Mauritius trip. Yes, Mauritius. Solo. The island which is really far and located at South Africa. The island which is famous for white people from Europe for private vacation. To be honest, I'd never dream in my life about this island. Never. Ever. It just happened, like blinking the eyes in a second. And suddenly, hey, I'm  in Mauritius!

The beaches was very beautiful, perfect for honeymoon. White sands, the colours of the sea and the sound of brezzy waves. I just cant forget every single morning woke up with beautiful and calm scenery. Sleeps with lullaby by the sound of waves. The heat of the sun makes me cant wait to start new day every day.

I'd feel so small and touch when people surrounds in Ile Maurice treats me nicely. Well mannered to be precise. The streets food was really comforts and makes me happy. Even I've taste most expensive ice cream when I'm back in Malaysia, my brain gives a signal that the Ile Maurice ice cream is the best. I just cant forget that.

I do whatever I want when I was at the island. Water sports, hiking, road trip, snorkeling, watching a group of dolphins, sun bathing, having lunch with French family, watching a perfect sunset everyday, playtime with African animals, met strangers and now become a good friend, stayed at local Mauritian home, eating rice, learning to speaks French, and more!!

The most memorable that I cant forget is Abdel Krim and Mauritius. I had great me-time with him during my stay. He likes to talk and share his experience for traveling. Both opened my eyes that life is so wonderful and beautiful. Mauritius really heal my deep broken soul. Why I didn't go to Mauritius 3 years ago instead of London?

I'm back on my own track now, Merci Ile Maurice :)

Ile Aux Cerfs - Paradise Island


Saturday, 7 May 2016

Happy Parents Day

CINTA


KASIH SAYANG & TANGGUNGJAWAB


To be honest, saya suka lihat parents saya . Comel dan bahagia ! Mama dan Daddy selalu keluar dating (jangan ingat orang tua tak boleh dating.. hihihi) #sayajeles #denganparentssendiripunnakjeles

Sometimes, Daddy selalu juga sakat Mama. Pastu merajuk. Eleh.. Dah buat orang merajuk kena la pujuk kan? Aha.. time camni, saya tetiba akan jadi invisible. Tengok drama pujuk memujuk. Tapi tak jugak, selalu nya kalau trick memujuk tak berjaya, terpaksa la guna anak sebangai orang tengah! (saya la tuh...ahahhaha )

Daddy selalu nya tunjuk kan sayang dia dekat Mama melalui perbuatan. Yes, action speaks louder than words. Kalau Mama sampai rumah lambat, Daddy akan angkat kain di jemuran dan siap lipat. Atau kemas kemas kan rumah yang mana Mama tak sempat nak kemas kan... Atau masak kan nasi siap siap untuk makan malam. Cinta, kasih sayang & tanggungjawab bukan? Yes, thats my Daddy :)

Dan Mama pula, sebaik baik nya lakukan tanggungjawab sebagai seorang Mama dan isteri. Mama kalau masak makan malam, lauk semua heavy. Gulai masak lemak daging lah, lauk asam pedas lah.. itu lahh.. ini lahh.. ikan masinn... telur dadarr dan sebagainya. Lewat macam mana pun Mama sampai rumah, perut Daddy perlu di utamakan. Itu salah satunya.

I grown up with watching this real relationship every minute in my day. And yes of course, I wanted similar like this if I'm in a relationship fine one day. I'm proud to have them in my life and I'm proud that I'm the lucky daughter of them. And for me, every day is Parents Day. I appreciate every single day and they are my PRIORITY.

In conjunction of Mother's Day celebration, I wish Happy Mother's Day to all Mom in the world.




Friday, 15 April 2016

Favourite Songs


kalau orang tanya, apa lagu kegemaran korang, korang jawab apa? Mesti jawapan be like.. "Emmmm.. ehhhh banyakkkkk...!! Yang Melayu ke atau Englishhh???" heh confirm punya la jawapan camtu kan?


Same goes to me, setiap orang ada lagu favourite masing masing. Kadang bila orang lain dengar lagu "favourite" korang tu, diaorang akan cakap.. "Alahh. lagu ni jer pun, apa yang best sangat?"



Jadi, bagi saya pulak, lagu kegemaran ni, 150juta kali ulang pun, saya tetap suka. Tak pernah basi. Bila lagu tu dimainkan, saya rasa semua masa terhenti macam mana pertama kali saya dengar lagu tu. **eh paham tak ayat kita ni?** hehehhee..



That songs can throw you to the other side of your memory. It remain and unchanged. Believe it? Ambil headphone dan mainkan lagu kegemaran.

.




And ..so whats is the FIRST thing cross in your mind? :)


Thursday, 14 April 2016

DANIEL

Lately ni worklife agak pressure sikit. Every single day balik lambat semata mata nak settle kan kerja yang maha berlambak. Playtime pun agak kurang dah. Itu pun dapat selit selit kejap jer.. Nak selfie selfie pun tak dapat, sebab camera phone dah penuh tak clear dari vacation haritu.. Punyalah bz kan kan kan kan.. :P :P :P

So balik kerja haritu, almost 10pm rumah meriah semacam. Oh .. Uncle Ross and family in the housee. Punyalah penat tak perasan kereta bersepah kat depan rumah. (poyo betul penat dia, macam orang lain tak penat.. kihkihkihkih) And what do I expect? of course la Daniel.. Weee~

Daniel dah siap siap pegang handphone. Tunggu I depan pintu rumah. (drama betul)

Kakak!! Nak download game!!

Advance budak sekarang. Ingat I sebab game. Kalau xde game, harommm nak ingat kat I kan? Cheh! Daniel ni tiap kali datang rumah, satu benda je dalam kepala dia. GAME

Scroll punya scroll punya scroll dia jumpa game baru. Game SHARK. 100% download Daniel datang tanya.. "Kakak, macam mana nak main game ni? Kenapa keluar tulisan tulisan ni? "Heh..? Tulisan apa? ..."ni haaa sambil Daniel tunjukk phone.

And I replied..
Me :  "Oh.. ni kena masukkan Email dan Password" .. 
Daniel : "Haa.. Email dan Password? Apa benda tu?
Me: "Alahh, Email tu macam.. emmm macamm ..dia macam surat. Tapi bukan atas kertas. Dia taip terus dekat komputer. Itula email. Daniel ada email tak? Taruk nama pun okay.. tahu eja nama sendiri tak??
Daniel : Sambil terpening pening garu garu kepala... "Ehh.... mestila TAHUUU!!" 

D.E.N.I.A.L 





Denial pun boleh Daniel... T__T

Sunday, 14 February 2016

Uwan

Dulu masa aku kecik kecik , aku pelik kenapa aku perlu panggil dia UWAN bukan NENEK. Harusla pelik, sebab kawan kawan aku bila balik dari cuti sekolah jer, mesti cerita.."NENEK aku kan..blaa blaa..blaa".. "NENEK aku masak kuih koci sedappp.." .. "NENEK aku comel, bla ...blaa..blaaa" 


UWAN aku orang kampung. Dia suka habes kan masa lapang dia berkebun keliling rumah. Keliling rumah UWAN macam macam tanaman ada, kiranya UWAN pandai berbudi pada tanah.. jadi anak cucu balik MERASA. Hehehe.. 


Aku suka main pokok bunga rose segar UWAN. WANGI. Kembang dan mekar nya macam bunga kat cameron highlands. Dan sebagai budak perempuan tipikal yang sedang meningkat naik, dah nampak bunga cantik, aku petik dan selit kan kat tepi telinga. Meesti dalam hati UWAN aku cakap.. "Jahanam pokok bunga aku cu oiiii...T_T" . Memang feeling Princess habes la.. HAHHA! Tu belum lagi bunga bunga lain yang aku petik masuk bakul pastu aku taburkan kat laman biar kasik cantik..(OH MY!)


Benda yang paling aku suka bila dekat rumah UWAN ni, bagi makan ayam. Sebelum kita nak makan ayam, haruslah bagi ayam makan dulu.. heee.. Perghhhh... aku rasa ayam ni dengar cakap aku bila time makan. Sume ayam datang kat depan aku, ibarat aku nak bagi ucapan. Bangga kot, kecik kecik dah ada pengikut / followers. HIHIHIHI..


Dah lama UWAN pergi, tapi setiap hari aku rasa UWAN sentiasa ada disisi. 


P/s : Rindu Arwah UWAN - ZAINAB BTE BABA

Saturday, 13 February 2016

PineApple

3biji nenas, RM5. Murah atau mahal?? 
.
.
.
.
.
Alahhh nenas longgok kat Thursday Night Market, kira murah la tu kan. Tapi kalau yang jual dekat pasaraya tu, selalunya akan ikut harga timbang. Dan kadang kadang harga sebiji nenas boleh dapat dalam RM3 keatas (mungkinlahhh.. sebab tak pernah beli..hihi).


Sebelum ni pernah jugak makan nenas tapi kali nie jatuh cinta sangat dengan buah tempatan tropika ni. Buah ini berasal daripada Brazil, Bolivia dan Paraguay. Klik link wikipedia untuk faham sejarah Nenas https://ms.wikipedia.org/wiki/Nanas 





Ramai orang elak untuk makan nenas. Salah satu sebab orang akan cakap MASAM. Tapi memang betul pun, saya tak pandai makan nenas sebab dengar orang cakap.."Fuh.. masam nyaa.."


Nenas kaya dengan fiber, jadi secara tak langsung kita boleh turun kan berat badan juga :)


P/s : Takde Green Apple, PineApple pun bolehhhh......... ;)

Musim Sejuk dan Musim Panas

I takde experience lagi travel masa musim sejuk.. Paling habis pun, time autumn masa dekat Japan. Itu pun masa nak early winter.. Time tu pu...

Popular Post