Monday, 22 April 2019

[REVIEW] HACHI Japanese Bakery Cafe 1MONT KIARA

Roti dan pastries memang makanan favourite I. I boleh hidup dengan makan ini jer :) Breakfast, lunch and dinner.. Repeat.. Yup , memang I Mat Salleh, even kawan I Rhys William yang ni pun makan nasi and favourite dia "Nasi Lemak" hahahaha.. I siap pergi kelas bakery and pastry sebab cita cita one day nanti nak buka cafe pastry ni . Ada pastry and bakery utk breakfast. FREE COFFEE ngn TEA. Heuhuehue.. 

Dengan kawan kawan pastry and bakery :)
Paling depan sekali sebab nak jadi anak murid yang serap banyak ilmu hahaha.. 

Dulu masa I pergi Japan, I suka sangat dengan kedai bakery kat sana. Macam2 pastries ada pastu cafe bakery dia comel2 tau. Semua pastries and bakery dia tak manis, dan kebanyakan tak guna telur. Bagus untuk yang vegetarian jugak dan pada masa yang sama stay healthy. Kebanyakan cafe kat Japan ambiance dia cool gila.. boleh lepak2.. chill2.. tengok orang jalan2 laju macam , siap boleh buat time-lapse video lagi. Rindu pulak nak chill2, pastu dengar orang Japan borak2 walaupun satu apa pun I tak faham.. hahahaha

Ukyo-ku, Sanbi - Kyoto - Umegahatatakaocho
Ohara ~ Kyoto

Dekat 1Mont Kiara Mall atau nama lain dia 1MK Mall, ada satu Japanese bakery shop. "HACHI Bakery Cafe". Cafe dia hidden sikit, bebetul depan escalator ngn florist shop. Bila I sampai je bakery shop tu, I terus fall in love. Trully Japanese vibes.. Masa nak order tu pun, gadis manis Japanese dengan pelat2 Engrish layan I kat kaunter.. hehehe cute sangat! 

HACHI Bakery Cafe entrance 

Memula tanya jugak dekat staff bakery ni. Kenapa nama bakery ni"HACHI"? HACHI ni nama anjing yang famous dekat Tokyo tu ke, HACHIKO? Staff yang sangat friendly ni nama dia WEI WEI, terus explain. "HACHI ni bermaksud number "8". Japanese character dan Chinese ni dia ada persamaan. So dalam kepercayaan Japanese dan Chinese, "8" bermaksud "Lucky" atau "Ong". Owner cafe ni nak share "lucky" & "ong" dengan customer dia, sebab tu nama bakery cafe ni "HACHI'. Kalau you guys selalu datang sini, dan selalu sebut2 tempat ni, confirmed hidup korang akan "LUCKY" & "ONG" : )

HACHI ~ Bakery Cafe 8


Jom tengok bakery2 yang ada kat Hachi Cafe ni : ~




























Most of the pastries and bakery kalau you guys perasan (dekat tag harga dia), diaorang tak guna TELUR.. see.. sama macam dekat Japan. OWNER dia, CHEF dia, dan semua BAHAN2 nak buat food and drink ni imported dari Japan. Owner and CHEF ni dah study dah market kat Malaysia ni macam mana. So , jangan risau dan kita yang Muslim ni boleh makan sebab bahan2 yang dia guna NO PORK, NO LARD, NO ALCOHOL.


Antara hot pick HATCHI Bakery Cafe.
Yang tengah2 tu SIGNATURE HATCHI.. Sangat soft, moist & fluffy

HACHI Bakery Cafe ni buka awal pagi dari jam 0630am lagi. Semua bakery dan pastry yang ada kat dalam cafe ni fresh sebab chef akan buat setiap hari dari jam 0300am. Setiap hari bakery dan pastry akan habis dijual, and kalau tak habis OWNER akan bermurah hati bagi discount atau mungkin bagi jer dekat orang..

Selain daripada bakery dan pastry on the go, HACHI ada jugak jual Menu Breakfast dan Menu Signature HACHI. 


Breakfast Menu. Start dari jam 0630 ~ 1100am. FREE Coffee  or Tea.
Harga yang display ni NETT tau :)  Sangat affordable. 

Nak brunch or lunch pun boleh. Sesuai utk orang yang diet dan pentingkan healty meal.
HACHI tak guna process food. Untuk vegetarian pun ada menu dia jugak. 
Avocado Wasabi Burger (Chicken / Beef) . Ni hot signature dekat HACHI.

Other HACHI brunch menu

Prawn Salad

Smoked Salmon & Avocado Salad


Freshly hot coffee & tea. The size of cup is equal, macam minum kat rumah. Tak kecik, tak besar.
Originally juice straight from fruit .. 

HACHI Cappucino 

HACHI Matcha Latte ~ My all time favourite


Suasana dekat HACHI ..















Chef ni pemalu sikit. Bila nak tangkap gambar dia terpusing2 badan dia.. hehehe nasib baik cute :)
Nama Chef dirahsiakan, takut nanti ramai mintak IG ngn FB dia hahahah.. dia ni famous kot..




Kalau yang dah pergi Japan ni, mesti rasa nak datang sini banyak kali. Kalau rindu boleh la datang sini, amik vibes Japan. Yang single macam I boleh la lepak2 sini minum matcha.. ramai kot Japanese yang handsome2 kat sini heuhuehuehuehue.. 

HACHI Bakery Cafe ni so far dah ada 3 branch kat Malaysia, especially di Klang Valley. Paling latest dekat 1MK , dua lagi dekat Hartamas Shopping Centre and Saujana Clubhouse.

So nanti HACHI branch Mont Kiara ni akan sambut anniversary yang pertama. You guys jangan lupa datang tau! Ikut address kat bawah ni..







Semua product HACHI, akan dapat discount 20% dan juga FREE Voucher pada 11th May 2019! Again, dekat branch Mont Kiara je tau.. Menarik gilaaa ok!!! Save the date dan JOM SERBU!



Nah tengok video ni.. syokkk tauu..




No comments:

Post a comment

Musim Sejuk dan Musim Panas

I takde experience lagi travel masa musim sejuk.. Paling habis pun, time autumn masa dekat Japan. Itu pun masa nak early winter.. Time tu pu...

Popular Post