Wednesday, 5 June 2019

#teamrayapurple 2019. Kenapa perlu ada tema warna baju raya?

I pun tak ingat since when our family and others start practicing tema warna baju tiap kali raya. Kebiasaanyaa, warna tema ni ditentukan oleh Mem Besar kat rumah tu, Mama! Hahaha.. gila kau nak derhaka tema warna yang Mama pilih, tak cium bau syurga aku.. HAHAHAHAHA ! 

Jalan2 dekat outdoor bazaar. Panas wehh kat sini fuhhhh..~

So this year she decided PURPLE COLOUR as our family theme this year. So oklah, anak yang menurut perintah sebab sayang Mama dia, pergi lah cari baju colour purple. I was thought it was simple. Ala.. purple je kot.. bukan nya warna yang pelik2 susah nak dapat tu. Simple task je ni..

Sini pun banyak option dia, dalam mall tak panas and parking pun senang. 


Tak tau butik yang keberapa ratus kali .. lmao 

So every weekend masa bulan puasa haritu, Mama heret I pergi cari baju raya. Ya Tuhan.. susah ya amat. Dengan puasa lagi, sabar tu kena tinggi melangit.. Setiap kali keluar, tak dapat pun. Dapat yang berkenan di hati, harga dia pulak tak berbaloi nak dibeli kot. For me myself, I don't mind to spend my penny with the quality fabrics and materials. Kadang2, quality yang dijual tak setaraf dengan harga. So kat sini la kita diuji, nak jadi pengguna bijak atau tak. But for me, money management is very important especially time shopping raya. Semua benda nampak nak beli kot.. hahahha..

Pakai baju ketupat jela.. 

Our favorite boutique. Tapi tema baju tahun ni takde kat sini T_T

Sampai la last week of Ramadhan, time tu jelah peluang nak cari baju raya ikut tema purple Mama. Lepas sahur, kemas2 rumah sikit and gerak ke arah Bangsar. Lepas sahur takyah nak tidur balik, nanti rezeki mahal lepastu mmg akan terlajak bangun tengahari. kihkhihkih.. 





Butik Modvier ni best. I ni jenis yang suka privacy time shopping. Bukan apa, imaginasi I ni tinggi kot. Kalau dah pegang baju tu, I dah boleh imagine rupa I camna kalau pakai, siap dengan aksesori sekali hahahah.. Belum try pakai lagi kat fitting room. And at the same time, I boleh buat decision wisely not based on the emosi. Baju ikut tema ni pun pakai pagi raya je, the rest duduk dalam almari. Nak recycle pakai pun entah bila, itupun kalau ada event formal and ikut mood.. hurmm..

My favourite boutique.. Semua ada.. 

So, dalam boutique tu tak besar mana pun, but all the clothing really eyecatching. Rasa semua cantik and nakkk!! Skirts and all the dresses semua lawa and quality. Price pun reasonable. Salesperson kat sini pun friendly and very helpful. Jatuh cinta betul servis kat sini.

Time ni takde orang. Rasa butik ni reserved utk kitaorang je hahahaha..~


So we manage to get our baju raya yang mengikut tema #teamrayapurple. I'm sooo happy, walaupun sedih, nervous & stress sebab awal2 tak dapat cari baju raya. Banyak jugak la I rembat hahaha, walaupun sebenarnya I nak cari baju raya niat asalnya. Duhh.. Matilanakkk..

I'm wearing MODVIER! 


Beraya di Kampung

Suasana beraya di kampung berbeza di bandar. Outfit raya kena sesuai jugak ikut tempat. Apa guna outfit cantik, tapi bila pakai tak selesa sebab panas dan berpeluh2. Euwww... So that's why I'm too choosy bila pilih baju raya. I okay je beli baju vavavom, kain leret siap berkepak burung kalau kampung I dalam dewan yang ada aircond. Kat kampung tak sesuai rasanya pakai heels atau kasut raya yang berinci2 tu and lebih elok pakai sandals yang sarung tu je. Why? Sebab potensi kasut raya yang lawa tu kena sepak dan pijak adalah tinggi. Hahahaha .. based on my experience :')

Ikut Tema

Pagi raya tu kebetulan my brother and sister in law pun pilih tema colour purple jugak. That's very nice, macam ada telepathi je kan suruh diaorang pakai purple hahaha.. so we took our formal family photo in a nice shoot.


Our complete family. First Aidilfitri for Adruce and next year ada additional family member!

Le Me!~
Nasib baik tak give up cari baju raya, kalau tak I pakai jeans and shirt je.. LOL!
Dengan Daddy.

Dengan Mama

Dengan Kakak, her last single Hari Raya

Dengan semua girls.. Kakak, Mama and Kak Sha  ~



Bila tengok balik kenapa perlu ada tema warna baju raya ni, rasa seronok pulak. Each family dah unite and agree with one decision. Ingat senang ke nak dapat one firmed decision dalam banyak banyak kepala tu. Hahaha.. besides, bila tangkap gambar semua nampak cantik. Waktu ni jela I rasa semua mcm behave sebab pakai semua lawa2 and smart from head to toe. And paling best sekali, kalau time beraya family member hilang atau sesat, senang nak trace.. Kalau ada color lain join dalam group #teamrayapurple tu, sah bukan satu geng. Tahun depan dah boleh prepare colour apa nak pakai. So takdela gambar tahun ni sama dengan tahun akan datang! Hahahaha.. Gituhhhh..


#teamrayacousins
So dari colour baju, dah boleh tau diaorang ni dari team mana.. Kan?  :)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2019

No comments:

Post a comment

Musim Sejuk dan Musim Panas

I takde experience lagi travel masa musim sejuk.. Paling habis pun, time autumn masa dekat Japan. Itu pun masa nak early winter.. Time tu pu...

Popular Post