Thursday, 7 March 2019

Daun Kelor

Haritu dalam sponsor untuk review minuman kesihatan dari Moringa Bio Enzynmes , I ada post di IG story  Mizzerny So dalam banyak2 viewers, dapat satu respons dari follower . Untuk sampaikan info dekat orang, kadang2 kena creative , catchy dan berinformative. Hahaha, so I shared video apa itu Moringa dan juga kebaikan tumbuhan semulajadi ni.

Bila sebut Moringa Oleifera, nama yang terlalu saintifik untuk orang faham dan kenal. Tumbuhan ni juga dikenali dengan nama lain macam "DRUMSTICK TREE" , "HORSERADISH TREE" dan "BEN OIL TREE" / "BENZOIL TREE". Orang bila tak faham, dia akan ignore je.. Hehehe.. So bila dah shared video dan juga gambar2 asal tumbuhan Moringa, barula ada yang respons. Bila respons maknanya ada  faham. :') *terharulahhh!*

Ni Daun Kelor kat pokok



Moringa atau nama kampung dan nak senang faham ialah DAUN KELOR. Kadang2 lain tempat lain nama panggilan dia, ada yang panggil "REMBUNGAI" , "REMUNGGAI" "LEMUNGGAI", "MERUNGGAI", "GEMUNGGAL", "MERUNGGAI", "MARUNGGAI". Daun ni sangat famous di negara barat sebab khasiat dia yang sangat banyak. I pun baru tau, kira ok la kan daripada tak tau sampai bebila hahahaha.. Memula dengar nama daun ni, macam kelakar pun ada.


Kelor.Kelor.Kelor


Bunyi macam Telor.Telor.Telor. HAHAHAHAH!!!!
(amacam? dah stuck dalam kepala tak? :P)

Kalau dah petik, camni rupa Daun Kelor. Yang dalam bowl tu dah jadi serbuk / powder

Lepas Google.. I terus rasa WOW!!!! Gila bagus daun ni!! Kenapa benda yang terlalu banyak kebaikan ni tak ramai yang tau? Why? Why? Why? Adakah sebab nama dia panjang dan pelik maka ianya susah nak ingat? Haishh.. rugi2 .. Tumbuhan ni sangat KAYA dengan kebaikan dalam bidang kesihatan dan juga kecantikan. Tahu tak yang tumbuhan ni sebenarnya telah diiktiraf dan mendapat gelaran PLANT OF THE YEAR. 

Tahu tak kenapa? 

  • Tumbuhan ni setanding dengan 10x Vitamin C yang ada pada buah Orange
  • Tumbuhan ni setanding dengan 10x Vitamin A yang ada pada sayur Carrot
  • Tumbuhan ni mempunyai 17x calcium yang ada pada susu
  • Tumbuhan ni mempunyai 15x calcium yang ada pada pisang
  • Tumbuhan ni mempunyai 8x protein yang ada pada yougurt 
  • Tumbuhan ni mempunyai 25x protein yang ada pada yougurt 


Kagum kan? 

Tahu tak kebaikan yang ada pada Daun Kelor ni?


  • Anti - Stress
  • Menurunkan kadar gula dalam darah
  • Mengurangkan keradangan
  • Menurunkan kolestrol
  • Kaya dengan Anti-Oksidan / Anti-Aging 
  • Anti Kanser
  • Anti Diabetis
  • Mengubati Arthritis (sakit sendi tulang)
  • Membantu menjaga kesihatab sistem pencernaan (digestion)
  • Menjaga kecantikan dan kesihatan mata 


Daun Kelor ni berasal dari India, dan mudah di dapati di kebanyakan kawasan tropika terutamanya di Asia. So, no wonder la tumbuhan Moringa ni sangat dipuja oleh orang Barat sebab besar manfaatnya. Patutla orang orang Asia ni kurang berpenyakit dan semuanya cantik2 dan handsome belaka :) 


Macam mana nak makan Daun Kelor ni?

Banyak cara nak makan Daun Kelor ni. Ada yang dah siap process jadi pil, ada yang dah siap process jadi serbuk / powder, ada yang dah jadi oil, dan yang paling best daun yang fresh tu boleh terus masak untuk makan atau dijadikan ulam or salads. Nak masak tu kena la jadi creative kan? :)

Boleh buat minuman 


Boleh masak soups dengan jagung

Tak pun kalau time tengah rajin, masak gulai ayam lawan dengan Daun Kelor ni

Ni simple je. Goreng daun kelor ni campur dengan ikan bilis. Tambah sikit cilipadi kalau suka pedas

Jom join I cantik secara sihat ! :)

No comments:

Post a comment

Musim Sejuk dan Musim Panas

I takde experience lagi travel masa musim sejuk.. Paling habis pun, time autumn masa dekat Japan. Itu pun masa nak early winter.. Time tu pu...

Popular Post