Thursday, 7 March 2019

I lost my smartphone


Awal awal dulu, smart phone pertama yang I beli adalah Samsung Note 2. I suka gila tengok design dia, sebab ada stylish pen yang boleh tulis2. Lagi satu, ambassador dia ialah Yuna. Ohh i suka sangat dengan Yuna kot.. dahla suara sedap. Bila Yuna jadi Samsung Note 2 ambassador, berganda-ganda sedap suara dia bila tengok iklan dekat TV.. Hihihihi.. Dah tak pandang iklan handphone lain dah. Memang dah target nak pakai brand Samsung Note 2 dari South Korea!

Yunalis Zarai



So, Mama teman I beli Samsung Note 2 dekat Sunway Pyramid. Kebetulan dah lama tak jalan2 dekat sana, so sambil menyelam minum air. Memang happy habis time tu sebab dah lama teringin nak pakai smart phone. Time tu 2013, so technically it was 6years back. Lagipun appreciation untuk diri sendiri sebab dapat kerja baru dekat industry idaman (read:Oil and Gas industry). So ianya jadi double happiness!

Samsung Note 2 awal awal pakai mmg best. Hari hari tak pernah tak selfie. Gambar cun! Storage space pulak banyak sebab time tu pakai memory card. Lagipun time tu selalu hantar update dekat boyfriend (read: Ex-BF) dekat UK

Since Samsung pakai platform Android, maka kena la selalu update handphone. Masuk tahun ketiga, handphone buat hal. Selalu "hang" and "restart" sendiri. Time tu dah nak nangis dah sebab sayang kot phone tu.. lepastu nak acah2 "pengsan" and "mati". Bila pergi kedai service phone, dia cakap boleh repair tapi harga RM800++. Perghhh.. baik beli handphone baru. So I fikir dalam-dalam, okaylah dah sampai masa so I have to move on.

I really need new one, sebab handphone time tu tak boleh buka langsung. Memang out habis. Dah la time tu nak travel gi Krabi, Thailand. Adoii.. so I budget nak beli smartphone yang murah2 je. I ajak Mama gi Giant Supermarket dekat belakang rumah and kat situ ada satu outlet kedai handphone. Okla dapat handphone Samsung series, yet still under my budget. I tak boleh nak expect performance yang lebih2 untuk handphone ni sebab handphone murah kot..

Masa tahun 2016, I nak gi Mauritius and tahun yang sama jugak Apple Inc. launching iPhone7 series. So I fikir, this is the best time I grab new handphone. Time tu self-battle jugak la, sebab Huawei launching series P9. Harga Huawei P9 time tu mahal jugak sama je mcm harga Samsung Note 2. Sebab I dah ada pengalaman pakai Android, I nak tukar kepada IOS platform pulak. Lagipun duit yang kumpul dah cukup. I ajak Mama beli dekat The Gardens Mall sehari selepas iPhone 7 launching in Malaysia. I pilih iphone7 128GB warna pink!





Performance iPhone7 so far mmg superb. I siap bawak masuk dalam air kot masa snorkeling dekat Flic En Flac , Mauritius. Memang I sayang habis dekat iPhone7 i ni hahaha.. Tapi jodoh I tak lama sebab iPhone7 i kena curi masa I tengah sibuk shopping dekat H&M , Avenue K. OMG, time tu rasa jantung macam nak tercabut. Rasa nak lari sampai hujung bumi sebab rasa bumi flat! Tak pernah dalam sejarah hidup I, benda2 penting hilang. That was my first time!

The stolen iPhone happend like this

The torn size of one hand

Its torn. I'd really didn't notice. 

My birthday bag :'(

Police report


For the temporary used, I pakai balik handphone Samsung series yang beli dekat Giant Supermarket belakang rumah. Lama jugak la meratapi kehilangan iPhone7 kesayangan tu.. sobs. I memang nak pakai IOS platform sebab semua data I ada dalam iCloud. Since telco I ialah Maxis and ada buat promotion device for iPhone8, so I grab je. Promotion tu termasuk dengan insurance percuma selama 3bulan. Agak murah jugak sebab time tu, untuk iPhone8 256GB only RM2000+.

Now, I'm iPhone8 user and the spec is same but much better like the previous iPhone7. Orang Cina suka number 8, sebab 8 bawak "ONG" dalam semua perkara. So I fikir, ini adalah permulaan yang baik dalam hidup. Sejak kejadian handphone hilang, I hilang minat nak update and upload dekat social media. Gambar2 holiday I dekat Maldives I tak sempat nak backup dekat iCloud...sedih betul!

No comments:

Post a comment

Musim Sejuk dan Musim Panas

I takde experience lagi travel masa musim sejuk.. Paling habis pun, time autumn masa dekat Japan. Itu pun masa nak early winter.. Time tu pu...

Popular Post